×

Aantal auto inbraken daalt, wel toename diefstal navigatiesystemen en airbags

9 maart 2019 4 min. Leestijd

Auto inbraken zijn in 3 jaar gedaald met ruim 20 procent. Door bewustwordingscampagnes en betere beveiliging hebben gelegenheidsdieven het nakijken. Autodiefstal is nu vaker een daad van professionele bendes die handelen op bestelling. Steeds vaker is diefstal van navigatiesystemen en airbags aan de orde, bij hetzelfde type auto in een bepaald gebied, of bij een lokale autodealer.

Het totaal aantal geregistreerde diefstallen uit een auto en diefstal van auto-onderdelen daalde van 153.000 in 2012 naar 120.500 in 2015. Dat blijkt uit niet eerder gepubliceerde cijfers van de Nationale Politie. Vooral bewustwordingscampagnes werpen volgens de politie vruchten af. ,,Mensen zijn er van doordrongen dat ze niets in de auto moeten laten liggen,” verklaart woordvoerder van de Nationale Politie Suzanne van de Graaf.

Navigatiesystemen en airbags doelwit professionele bendes
Ook betere beveiliging van auto’s en inbouwapparatuur draagt volgens verzekeraars eraan bij dat gelegenheidsdieven vaker met lege handen staan. ,,Met een ijzertje het portier openen is er niet meer bij,” licht Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars toe. ,,Navigatiesystemen zijn nu weer allemaal inbouw, dus die haal je er niet meer zomaar uit.”

Van de top tien van meest gestolen goederen uit auto’s stijgen alleen navigatiesystemen (van 6.800 naar 15.000) en airbags (van 4.100 naar 5.000). Het dievengilde steelt volgens de politiewoordvoerder ‘op bestelling’. ,,Van tevoren wordt bepaald welk onderdeel van welk automerk gewenst is.”

Vakmanschap
Volgens brancheorganisatie BOVAG en verzekeraars duidt dit op een nieuw daderprofiel. ,,Voor het stelen van navigatiesystemen en airbags moet je echt weten wat je doet,” stelt Paul de Waal van BOVAG. ,,Dat vergt vakmanschap van een professionele bende.”

Ook het Verbond van Verzekeraars beaamt dat ‘professionele bendes die soms zelfs op bestelling roven’ in opmars zijn. ,,Dan verdwijnen er ineens 20 airbags van een bepaald type auto,” vertelt Buis. ,,Laatst is in Limburg een loods opgerold vol gestolen auto-onderdelen. Een groothandel, alleen dan illegaal.”

Jonge gezinnen met moderne auto’s in nieuwbouwwijken zijn volgens Wouter Verkerk van Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit vaak de dupe. ,,Vinexwijken zijn makkelijk bereikbaar en voor professionele bendes een mooie speeltuin.’

Bron: AD.nl

ecotax team 2

Ontvang een vrijblijvend adviesgesprek over beveiliging.

Steenpad 13
4797SG Willemstad
The Netherlands