×

SHOWCASE: Terreinbeveiliging

22 mei 2019 6 min. Leestijd

Terreinbeveiliging is een ruim begrip en kan per situatie verschillende maatregelen vergen. Voor de één is het plaatsen van een hekwerk voldoende om het terrein te beveiligen terwijl voor de ander een arsenaal aan camera’s in combinatie met gronddetectie, een hekwerk en toegangscontrole nog steeds niet voldoende om ongewenste bezoekers buiten te houden.

Wat is het doel van de terreinbeveiliging en welke manieren van terreinbeveiliging sluiten hierop aan? Na het lezen van dit artikel weet u welke Ecotax beveiligingsoplossing het beste bij uw terrein past.

Hekwerkdetectie en gronddetectie in het kort

Bij Ecotax is iedere vorm van terreinbeveiliging mogelijk, maar ligt de focus op hekwerkdetectie en gronddetectie. Wij hebben bewust voor deze oplossingen gekozen omdat we hiermee in vrijwel alle situaties uit de voeten kunnen. Daarnaast vinden wij het belangrijk om het aantal valse meldingen tot een minimum te beperken.  Bij gronddetectie maken we gebruik van seismische sensoren. Deze sensoren worden normaliter gebruikt om aardbevingen te meten. Ze detecteren trillingen en kunnen hierin verschillende patronen herkennen. Dit maakt het mogelijk om voetgangers en voertuigen los van elkaar te detecteren. In een later artikel zullen we dieper ingaan op de mogelijkheden van onze seismische gronddetectie.

Hekwerkdetectie en gronddetectie in het kort
Bij hekwerkdetectie maken we onderscheid tussen trillingsdetectie op het hekwerk of ons eigen Ecotax APS schrikdraadsysteem. Bij trillingsdetectie op het hekwerk wordt gebruik gemaakt van accelerometers. Deze sensoren zitten bijvoorbeeld ook in een mobiele telefoon en detecteren beweging. Wanneer iemand over een hekwerk klimt wordt hierdoor het alarm geactiveerd. De meest effectieve oplossing blijft in veel gevallen toch wel het Ecotax APS schrikdraadsysteem. APS staat voor Active Power Security. Door steunen met isolatoren aan de binnenzijde van een hekwerk of op een dakrand te monteren kan een terrein met schrikdraad beveiligd worden. 7000 Volt voorkomt in veel gevallen al dat indringers een poging wagen. Mochten ze toch een poging wagen, dan kan deze poging na een flinke schok moeilijk voortgezet worden. Doordat het systeem aangesloten wordt op het alarmsysteem zal er naast het actief afschrikken ook een alarm geactiveerd worden. Overdag schakelt het systeem over naar laagspanning welke onvoelbaar is. Wanneer overdag de draden elkaar raken of er een draad wordt doorgeknipt zal er echter alsnog een alarm volgen.

Verschillende doelen van terreinbeveiliging
Wanneer men een keuze wil maken uit de bovengenoemde opties, zijn er een aantal belangrijke aspecten die overwogen moeten worden. Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat het doel van de terreinbeveiliging is. Vaak is dit natuurlijk het buitenhouden van indringers, maar dit is niet per definitie zo. Het kan natuurlijk ook gaan om het binnenhouden van personen of dieren als in gevangenissen, GGZ instellingen of dierentuinen. Een andere mogelijkheid die men vaak vergeet is het detecteren van “binnensluiters”. Met binnensluiters bedoelen we de mensen die zich overdag op grote terreinen verstoppen om vervolgens in de nacht ongegeneerd hun gang te gaan.

Het buitenhouden van indringers
Het buitenhouden van indringers is in de meeste gevallen het doel van de terreinbeveiliging. Wanneer de situatie het toelaat zal ons advies in dergelijke situaties altijd in eerste instantie het Ecotax APS schrikdraadsysteem zijn. Naast de enorm hoge betrouwbaarheid is het schrikdraadsysteem vaak ook voordeliger dan gronddetectie of trillingsdetectie op het hekwerk. APS staat voor Active Power Security. Het grote voordeel van dit systeem is dan ook dat het een actieve beschermingslaag vormt, welke dus niet enkel indringers detecteert maar ook écht indringers buiten houdt en afschrikt. Ecotax staat voor kwaliteit en maatwerk, daarom is het geen probleem om een prachtig schrikdraadsysteem op een sierhekwerk te plaatsen. Toch komt het voor dat men geen schrikdraad op het hekwerk wil plaatsen vanwege de uitstraling. In dergelijke gevallen kan er gekozen worden voor trillingsdetectie op het hekwerk. Dit systeem heeft relatief weinig invloed op het aanzicht in vergelijking tot het schrikdraadsysteem. Het heeft echter niet de actieve werking maar is enkel geschikt voor detectie.

Het binnenhouden van personen of dieren
Een ander doel van de terreinbeveiliging kan zijn om personen of dieren binnen te houden. Wanneer het gaat om het binnenhouden van personen komen we al snel bij gevangenissen en GGZ instellingen terecht. Ecotax beveiligingstechniek heeft veel ervaring met dergelijke “high-security” projecten. Hierbij wordt er vaak gebruik gemaakt van de combinatie van zowel schrikdraad trillingsdetectie op het hekwerk, deurmelders, camera’s etc. De hoge en stabiele hekwerken garanderen een hoge betrouwbaarheid bij trillingsdetectie op het hekwerk.

Het binnenhouden van personen of dieren
Ook het binnenhouden van dieren is zeker niet nieuw voor ons. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en Dierenpark Artis in Amsterdam zijn al jarenlang tevreden klanten van Ecotax Beveiligingstechniek. Hier verzorgen wij de omheining voor verschillende dierenverblijven variërend van apen tot olifanten en van giraffes tot hyena’s. Bij dergelijke projecten gaat het altijd om schrikdraad en maatwerk. Een dierenverblijf moet zoveel mogelijk de natuurlijke uitstraling behouden maar het moet voor de dieren onmogelijk zijn om uit het verblijf te ontsnappen. Kwaliteit en maatwerk is dan ook wat Ecotax beveiligingstechniek onderscheidt van menig concurrent.

Het detecteren van “binnensluiters”
Vooral bij enorme bedrijventerreinen of pretparken komt het wel eens voor dat men zich vlak voor sluitingstijd verstopt. Dit maakt het mogelijk om de hele nacht ongestoord rond te zwerven over het terrein. In dergelijke situaties kan met bijvoorbeeld spullen stelen en over het hekwerk gooien om vervolgens de volgende dag op te halen. Ook is vandalisme in de vorm van graffiti spuiten voor sommigen reden om zichzelf binnen te sluiten. Wanneer men te maken heeft met binnensluiters is het plaatsen van hekwerkdetectie niet de oplossing. Wij adviseren onze klanten in dergelijke situaties om op kritieke punten van het terrein “zwerfsensoren”  in de grond te plaatsen. Deze kunnen de binnensluiters detecteren worden zonder dat ze dit in de gaten hebben. Dit heeft bij een aantal van onze klanten al tot meerdere “heterdaadjes” geleid.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Neem contact op.

ecotax team 2

Ontvang een vrijblijvend adviesgesprek over beveiliging.

Steenpad 13
4797SG Willemstad
The Netherlands