×

Veilig water blijven drinken!

22 januari 2024 2-3 minuten min. Leestijd

Afgelopen december hebben wij met succes een project afgerond in samenwerking met Winkelstechniek, Hollander Techniek, en Salverda Bouw. Het betrof het pompstation in het waterwinningsgebied Epe. Het is van groot belang dat een off-grid locatie zoals dit pompstation, vanwege zijn cruciale rol in de samenleving, goed beveiligd is. Voor dit doel hebben we gekozen voor het APS3000-beveiligingssysteem. Dit systeem kan bij aanraking met de verzinkte staaldraden een schok tot wel 7000 volt afgeven. Bovendien monitort het systeem voortdurend op mogelijke sabotage of inbraakpogingen. In geval van detectie zal het beveiligingssysteem van Winkelstechniek onmiddellijk melding maken. Het resultaat is een prachtige samensmelting van diverse technologieën en specialisaties.

nog een paar leuke feitjes over waterwinningsgebied Epe op een rij:

 1. Drinkwaterwinning bij Epe:
  • Vitens produceert sinds 1954 drinkwater in Epe, Gelderland, waarbij 6 miljoen kubieke meter water per jaar wordt opgepompt van 26 tot 82 meter onder het maaiveld. Het opgepompte, schone maar zure water wordt behandeld met kalk.
 2. Infiltratievijvers en Oppervlaktewater:
  • Vitens, met een vergunning voor 6 miljoen kubieke meter water, bestrijdt verdroging door oppervlaktewater van elders (Klaarbeek en Grift) te infiltreren. Dit water wordt via een transportleiding naar infiltratievijvers aan de Dellenweg gepompt, waar het na zuivering geschikt wordt gemaakt voor drinkwater.
 3. Epe Waterwingebied en Natuurbehoud:
  • Het Epe waterwingebied, op de natuurlijke Veluwe, kent infiltratievijvers die belangrijk zijn voor het behoud van biodiversiteit. In droge perioden ervaren vennen droogte, wat gevolgen heeft voor voortplanting van amfibieën en insecten. Zeldzame soorten zoals de kamsalamander staan onder druk.
 4. Bosontwikkeling voor Natuur en Waterwinning:
  • Het streven is een gevarieerd bos met loofbomen en enkele dennen, gunstig voor natuur en drinkwaterwinning. Om dit te bereiken worden delen van het bos afgezet met hekken om ongewenste groei van naaldbomen te voorkomen, terwijl gewenste loofbomen de kans krijgen om te gedijen.

 

 

Bronnen:Hollander Techniek, Salverda BouwVitens Epe

 

ecotax team 2

Ontvang een vrijblijvend adviesgesprek over beveiliging.

Steenpad 13
4797SG Willemstad
The Netherlands